Dyrskun

Vellykket messe

Vi hadde en vellykket helg på Dyrskun i helgen!
Det var utrolig hyggelig at så mange kjente fjes kom innom vår stand. Og enda bedre var det at vi fikk høre hvor fornøyde alle var og hvilke erfaringer de forskjellige hadde gjort seg! Vi fikk også besøk av mange nye interesserte kunder, som vi fikk snakket mye bioenergi med. Vi brenner jo for dette og synes det er gøy at interessen er blitt så stor.

På Dyrskun i år var det hele 89 500 besøkende innenfor portene 🤗 Det er helt fantastisk!! Datoen for neste år er allerede satt. Så hold av datoene 8.-10. september 2023!

Vi ses!

Messer

Treffer vi deg i høst?

Tiden på året er kommet hvor vi er klare for å reise rundt for å treffe dere!
Det er travle dager i biobransjen. Likevel må vi ta oss tid til å reise rundt og treffe dere der ute. Vi syns messer er den beste plattformen for å møte både de som er interessert i å investere i biovarme, og ikke minst for å treffe gamle kunder og høre hvilke erfaringer de gjør seg. Det er mange måter å kommunisere på i dagens samfunn, men ingenting slår det å møte folk ansikt til ansikt.

En stor del av de besøkende kommer til messer for å søke informasjon og kunnskap, og det er et stort fokus på dette på alle arenaer på messeområdet. Vi synes det er fint å møte kunder på arenaer hvor de har sine interesseområder. Er dere nysgjerrige på oss, så ikke nøl med å kom bort for en prat.

Vi leverer komplette biovarmeanlegg fra 7 kW til 2 MW. Der vi bistår i hele prosessen fra planlegging til ferdig produkt. Så det er bare å ta kontakt for tips ved utfasing av oljefyrer i små og store bygg. Vi har gode løsninger også innen pellets- og vedkjeler.

Vi ser frem til å møte både gamle og nye kunder. Er du spent på hvilke messer vi deltar på i år, ta en kikk lenger ned.

Dyrego dagane 02. – 04. september

Dyregod er et eldorado for de minste, en møteplass for bønder, en arena for utstillere fra hele landet og et landbrukseventyr for hele familien. Det er mye på programmet hele helgen og vi tar deg godt imot for å svare på spørsmål og vise vårt demoanlegg med en 50 kW fliskjele i drift.

Dyrskun 09. – 11. september

Dyrskun er Norges største handels- og landbruksmesse. Siden 1866 har folk reist fra hele landet til den tradisjonsrike Dyrskun i Seljord, og det forventes storinnrykk i høst.
Vi deltar i år som tidligere og gleder oss til å se deg på vår stand i september. Gled dere til å se vår demohenger som viser et fyringsanlegg i drift.


Gartner konferansen 25. – 26. oktober

Vi gleder oss til å møte dere på årets viktigste seminar for grøntsektoren. Dette er en viktig arena for å oppdatere seg på hva som foregår i grønt næringen. Årets tema er bærekraft, og vi hjelper dere gjerne med spørsmål vedrørende våre løsninger innen biovarme.


Agrovisjon 04. – 06. november

Agrovisjon er en viktig møteplass på denne kanten av landet som bidrar til faglig og teknologisk oppdatering av jordbruket. Vi har merket en økende interesse for bioenergi i sør-vest Norge. Vi ser frem til å vise frem våre løsninger innen bioenergi på Agrovisjon.

Vi søker montører og rørleggere

Grip sjansen

Vi er i vekst og ønsker med denne stillingsannonsen og komme i kontakt med deg med et brennende engasjement for miljøvennlig energi.

Vi ønsker å treffe deg som:

 • har teknisk og praktisk bakgrunn og interesse
 • ønsker å jobbe i et mindre og dynamisk miljø der din innsats er avgjørende
 • kan bidra til å løfte vår virksomhet videre

Om oss

ETA Norge leverer innovative, moderne biofyringsanlegg fulle av tekniske finesser, med svært høy virkningsgrad og lite driftsforstyrrelser. Vi har valgt ut markedets beste produkter fra Europas ledende leverandører og har et bredt sortiment slik at vi kan levere komplette varmesystemer. Vi er med kunden hele veien og bistår fra prosjektering, søknader, installering, igangkjøring og service. Vi har spesialkompetanse på produktene, med årlige kurs og opplæring direkte fra ETA-fabrikken i Østerrike. Vi ønsker å bidra med å øke kunnskapen om bioenergi og jobber langsiktig for hele bioenergibransjen.

Bioenergi har hatt en jevn vekst i Norge og Europa de siste årene. Dagens energisituasjon har ført til en ytterligere rask vekst og økt etterspørsel etter varmeanlegg for flis og pellets. Bioenergi er fornybar og miljøvennlig energi med stabil pris per kWt. Dette gir økonomisk forutsigbarhet til forbrukerne, og bransjen bidrar til økt lokal næringsutvikling og verdiskapning lokalt i landet vårt.

Vi søker

 • Montører til nye prosjekter der montering og oppstart av våre varmeanlegg vil være din primæroppgave. Du må ha god teknisk forståelse for elektro og enkel programmering.
 • Rørleggere for rørmontasje på våre nye prosjekter. Noe mekanisk og el. montasje vil også forekomme.

Reising må påregnes, og ditt bosted er derfor ikke avgjørende for å kunne tiltre en stilling hos oss. Vi trenger deg som har evne til å jobbe strukturert og ønsker å påta seg ansvar. Du bør være omgjengelig og positiv både i møte med kunder og kollegaer. Førerkort klasse B er en forutsetning.

Vi tilbyr

 • Innsikt i en spennende bransje som virkelig er i vinden
 • Varierte arbeidsoppgaver
 • Konkurransedyktige betingelser
 • Dyktige og engasjerte kollegaer
 • Sosiale sammenkomster og god fagoppfølging
 • Styring av egen jobbhverdag
 • Muligheter til å jobbe i et dynamisk selskap, der din innsats er avgjørende

Ta kontakt, da vel

Vi gleder oss til å få flere med på laget. Ta kontakt med oss på telefon 47745000 for en nærmere prat, eller send en epost til post@etanorge.no.

Flisfyringsanlegg på 1 MW

Tekst: Stig Granås, Tekniske Nyheter, publisert 7.mars 2019

I høst skal flisfyringsanlegget til Skjåk Biovarme AS, på industriområdet i Bismo, starte opp. Det er montert to fliskjeler, hver på 500 kW, som skal levere varmen.

Skisse av fyrhuset til Skjåk Biovarme.

Skisse av fyrhuset til Skjåk Biovarme.

– Vi har dimensjonert for å kunne installere en tredje fliskjele hvis leveransene øker i fremtiden. Denne vil da erstatte oljekjelen som i begynnelsen skal være back-up/spisslast. Med tre fliskjeler i drift, mener vi at dette i seg selv er god nok back-up, sier Hallvard Helland i Lom Biovarme. De eier 40 prosent av aksjene i Skjåk Biovarme AS. De resterende 60 prosent eies av Skjåk Almenning.
– I steg 1 skal det monteres to flisfyringskjeler, hver på 500 kW. En av kjelene er satt opp med med to flismatere. Til sammen er det tre flismatere i anlegget, sier Tomas B. Sandnes i Eta Norge til Tekniske Nyheter. De har prosjektert anlegget sammen med Lom Biovarme.
Det skal monteres en oljekjele som er forberedt til drift av bioolje, på cirka 800 kW. Oljekjelen skal være back-up/spisslast, men det er ikke forventet at den skal brukes i noen særlig grad. – Lom Biovarme har et identisk anlegg i Lom, og der har oljekjelen så å si aldri vært i bruk.
I steg 2, når det er flere kunder som har koplet seg på anlegget, skal oljekjelen fjernes og byttes ut med en fliskjele på 500 kW. – Da får fliskjelene en flismater hver. Det vil si at vi har planlagt det slik at en eventuell utvidelsesenere blir svært  kostnadseffektiv, sier Berg Sandnes.
Brenselslageret er på 350 til 400 m3, og det er lagt opp til at hjullasteren på sagbruket skal fylle på brensel fortløpende. Det er også mulighet for mottak av brensel med baktipp (Walkingfloor), samt direkte flising rett i lageret.
Ifølge Berg Sandnes har Skjåk Almenning noe av den beste flisen man kan få tak i på det norske markedet. – Det er ikke bark, ikke finstoff og ikke stikker, og den har cirka 15 prosent vanninnhold, sier han.

Fyrhuset til Skjåk biovarme

Fyrhuset til Skjåk biovarme

Det er god respons fra virksomhetene i industriområdet

Det var Skjåk Almenning som tok initiativet til å se på mulighetene med et flisfyringsanlegg på industriområdet i Bismo.
Almenningsstyrer Jo Trygve Lyngved og Hallvard Helland i Lom Biovarme AS er godt tilfredse med responsen. Så godt som hele industriområdet i Bismo har vist interesse. Det er ganske unikt at industrien i Skjåk, med gode rammevilkår for strømpris, har tro på bioenergi, sier Hallvard Helland til avisen Fjuken.
Skjåk Biovarme er nå i havn med kontraktene, med alle som skal kople seg på anlegget.
– Vi er ellers i dialog med de virksomhetene på industriområdet som foreløpig ikke har koplet seg på. Det er også et par private husstander i traseen, som har vært i kontakt med oss, sier Jo Trygve Lyngved.

Fyrhuset på plass

Fyrhuset til Skjåk Biovarme. Foto: Hallvard Helland

Fyrhuset til Skjåk Biovarme. Foto: Hallvard Helland

Rett før jul var taket lagt på det 300 kvadratmeter store fyrhuset. Det er bygd på sagbrukstomta til Skjåk Trelast AS.
Det er Skjåk Trelast som har fått i oppgave å drifte anlegget, med blant annet påfylling av flis og ettersyn. Transporten blir dermed kun fra skogen og inn til sagbruket. Virket er lokal slip fra Skjåk.
I første omgang skal Skjåk Biovarme levere 2,1 millioner kilowattimer. Forbruket vil bli på cirka 1 500 m3 med slip, eller 3 600 m3 med løs flis.
– Dette er lokal verdiskaping og en vinn-vinn-situasjon, sier Hallvard Helland. Han er veldig godt fornøyd med at det ble så stor respons på å fyre med flis.
– Vi må være mer kresne på hva vi bruker strømmen på. Det er luksus å fyre med strøm. Med flisfyring frigjør man elektrisitet til bedre formål, sier Helland.

Gir cirka 400 000 kroner tilbake til lokalsamfunnet per 1 million kWh

Tomas Berg Sandes i Eta Norge vil berømme de lokale heltene som fra før har etablert en større varmesentral i Lom, og nå er i full gang med utbygging av én til i Skjåk. – Beregninger gjort av
Hallvard Helland i Lom Biovarme, viste at bioenergianlegget der gir i overkant av 400 000 kroner tilbake til lokalsamfunnet hvert år per million kWh, sier Sandnes.
Helland er opptatt av lokal verdiskaping, så på dette prosjektet er det Strømstad Rør og Varme som tar seg av monteringen i samarbeid med ETA Norge.
– Lokal verdiskaping er noe av det viktigste med slike prosjekter. Når anlegg nummer to er i gang, vil Skjåk Trelast produsere cirka 10 000 m3 med flis til oss, pluss til lokale gårdsanlegg. De vil nå investere i en ny flishogger. Før var flisa fra bakhon et restprodukt som det nesten ikke var betalt for, sier Hallvard Helland.

Norges første småskala gassifiseringsanlegg

Skrevet av Stig Granås, publisert i Tekniske Nyheter

Kan levere 700 000 kWh varme og 315 000 kWh strøm

Norges første småskala gassifiseringsanlegg er nå satt i drift på Høgskolen i Hedmark, Campus Evenstad. 100 kW varme og 45 kW strøm kan produseres av lokal flis. Anlegget er levert av ETA Norge.

260 studenter og ansatte ved Høgskolen i Hedmarks avdeling på Evenstad, har dermed fått en ny energikilde. Kortreist flis mates inn i et anlegg og blir til varme og strøm. – Over natta har ti bygninger på i alt 10 000 kvadratmeter blitt selvforsynte med fornybar energi til oppvarming og varmtvann. I tillegg får vi strøm fra flisanlegget, sier prosjektleder Inger-Johanne Tollaas i Statsbygg i en melding fra Statsbygg.

CHP-maskinen på Evenstad har vært i drift i cirka to måneder. På bildet driftsleder i Statsbygg, Per Anders Westgaard. Foto: Statsbygg

CHP-maskinen på Evenstad har vært i drift i cirka to måneder. På bildet driftsleder i Statsbygg, Per Anders Westgaard. Foto: Statsbygg

– Vi var spente på om flis virkelig ville monne som energikilde på Campus Evenstad, fordi vi ikke har gjort dette før. Etter kort tids drift er det klart at det gir strøm og varme som forventet, sier Tollas.

Administrasjonsbygget utløsende faktor

Det som utløste gassifiseringsanlegget på Evenstad var byggingen av det nye administrasjonsbygget. Bygget er et pilotprosjekt for forskningssenteret Zero Emission Buildings (ZEB).  – Nybygget på Evenstad er et pilotprosjekt med svært høye miljøambisjoner. Bygget skal regnes som et «nullutslippsbygg» når det gjelder utslipp av klimagasser fra konstruksjonsprosess, drift og materialer, definert som ZEB – COM-nivå (Zero Emission Buildings – Construction, Operation and Materials), sier eiendomsforvalter Tor Sveinar Rugsveen i Statsbygg til Tekniske Nyheter. – Det betyr at man velger løsninger som sikrer at klimagassutslipp fra konstruksjonsprosess, drift og materialer skal kompenseres gjennom produksjon av lokal, fornybar energi på Campus Evenstad.

– For å komme i havn med dette, så måtte vi ha fornybar energi, og da kom CHP-maskinen inn i bildet. Vi vurderte et større solcelleanlegg, vindkraft, elvekraft og varmepumper med energibrønner, men vi endte opp med at en CHP-installasjon var det beste, sier Rugsveen.

Hundre prosent selvforsynt med varme

– Med dette anlegget er vi nå hundre prosent selvforsynte med fornybar varme og tappevann. I tillegg dekker vi cirka 30 prosent av elektrisitetsforbruket med CHP-maskinen og solcelleanlegget, sier Rugsveen. – Om sommeren vil CHP-maskinen bli stengt ned. For det som styrer den, er at det må være et behov for varme, sier Rugsveen.

Gassifiseringsanlegget på Evenstad.

Gassifiseringsanlegget på Evenstad.

– Effekten på varmedelen er cirka 100 kW. Det produseres varmtvann med en turtemperatur på cirka 80 grader, med 60 grader på retur, sier daglig leder Tomas Berg Sandnes i ETA Norge AS til Tekniske Nyheter. Selskapet har levert CHP-maskinen på Evenstad. – Maskinen, som er finsk og heter Volter, har vært i drift i to måneder uten noe form for driftsproblemer, sier Berg Sandnes.

Til Toppen